nieuws

in de media

"Man in het Lichtzwart"-festival geprolongeerd, door als "Kunstrgras"-festival

13 maart 2024

Vorig jaar op Koningsdagh organiseerd eik het "Man in het Lichtzwart"-festival. Het werd een groot succes: een kleine honderd mensen kwam met eigen camping- of klapstoeltje naar de Herman Moerkerklaan in Den Bosch om te genieten van een mooi boeketje aan muzikanten en dichters. Dit jaar schaal ik m.b.v. een aantal buren een graadje op: het festival heet nu "Kunstgras". We kunnen al een aantal artiesten bevestigen: Olax (dichter/muzikant), Hannely Krutwagen (dichter), Peter Paul & Friends (muziek), Van Liempt & De Laat (muziek), Ralph Posset (performancekunstenaar). Het programma (start 12:00u) wordt afgesloten met een Kunstruil-loterij. Deelnemers brengen een ingepakt kunstwerk van thuis mee en krijgen een lotje waarmee ze een kunstwerk van iemand anders krijgen. De kunstwerken worden beschreven door Bas Jongenelen.  

Audities toneelstuk KIJKDOZEN

29 februari 2024

Wil je informatie over de audities voor KIJKDOZEN, een toneelstuk voor 6 mannen, stuur dan een mail.


Tweede, herziene druk van Kunst is leven is uitgekomen

 20 januari 2024

Tot mijn grote vreugde werd mijn kunstmethode Kunst is leven hartstikke goed ontvangen. De verkoop liep ook goed, daar waar het boek in eerste instantie voor mijn leerlingen bedoeld was, kreeg ik van alle kanten particuliere verzoeken een boek te mogen aanschaffen. Ik heb nu een tweede druk laten maken na zorgvuldig nalopen van alle teksten en afbeeldingen. Er zijn nog meer afbeeldingen en hoofdstukjes toegevoegd en de teksten lopen nu nog lekkerder. 

Sonnetten over films in de podcast Cinepraatjes

20 oktober 2023

Cinepraatjes is een podcast, gemaakt door William van der Voort en Jean-Paul Arends. De twee heren praten met een gezellige mix van passie, kennis en slappe klets over films, met een voorkeur voor genrefilms en cult. Ik spreek elke week een zelfgemaakt sonnet in en William en JP proberen dan te raden over welke film het gaat. Het antwoord komt aan het eind van de uitzending. 

Klik hier om de podcast te horen

of klik hier.

Whiskysonnettenkrans bij Whiskyslijterij De Koning

13 oktober 2023

Speciaal voor Whiskyslijterij De Koning in Den Bosch schreef ik een sonnettenkrans met gedichten over ... whisky. 14 gedichten over leuke weetjes over whisky. Je krijgt het bundeltje zolang de voorraad strekt bij aankoop van een fles bij Whiskyslijterij De Koning.

Dichtbundel/plaatjesboek Seks, Drugs & Rock 'n Roll is uit

28 september 2023

Ik schreef 45 dagen lang elke dag een sonnet, waar Leonard Hamers een pracht van een afbeelding maken. De bundel bestaat uit drie sonnettenkransen in de thema's Seks, Drugs & Rock 'n Roll. Aan bod komen o.a.: Tirolerfilms, David Bowie, Slayer, whisky, vampieren, de Beastie boys en piemels ... 

Methode kunstgeschiedenis- en beschouwing 'Kunst is leven' is geboren!

23 augustus 2023

Vandaag verschijnt mijn boek 'Kunst is leven'. Dit boek schreef ik speciaal voor mijn leerlingen met het vak Tekenen. Het is een methode kunstgeschiedenis en -beschouwing met een wat andere toon en insteek dan die in de gangbare methoden. De toon is lichter en bevat af en toe een knipoog (lezen mag best leuk zijn). Inhoudelijk wordt de lezer getrakteerd op flinke portie informatie, maar die lezer wordt ook gevraagd zelf na te denken en zich een mening te vormen over kunst. Volledig in kleur en vol met plaatjes . Het betreft een methode die leerlingen van vmbo-t en havo voorbereidt op het examen (en ver daarboven!), maar is voor iedereen met ook maar een beetje interesse in kunst de leukste manier om kennis te maken met de wereld van pracht, praal en uitdaging. Voor 20 euro (incl. verzendkosten) krijg je het boek op je mat.

Speciaal boekje voor sponsors Theatergroep La Duca

7 juni 2023

Ik heb speciaal voor het Man in het Lchtzwartfestivalletje een klein dichtbundeltje uitgebracht waarvan de opbrengst naar Theatergroep La Duca gaat. Er zijn nog wat exemplaren te koop/bestellen voor 5 euro. 40 bladzijden met een selectie uit mijn lichte gedichten. Past6 op elk toilet, borstzakje of nachtkastje.


Nieuwe dichtvorm 'Topo' én meteen een leuk boekje! 

27 april 2023

Peter Knipmeijer bedacht een nieuwe dichtvorm: de Topo. Een vierregelig gedicht waarbij het laatste woord een plaatsnaam is die op een 'andere' manier gebruikt wordt. Hij heeft meteen een boekje samengesteld met Topo's van diverse dichters, waaronder ikzelf. Check de Gedichtenpagina voor een voorbeeld.
Minidichtbundeltje uitgebracht

27 april 2023

Ik heb speciaal voor het Man in het Lchtzwartfestivalletje een klein dichtbundeltje uitgebracht waarvan de opbrengst naar Theatergroep La Duca gaat. Er zijn nog wat exemplaren te koop/bestellen voor 5 euro. 40 bladzijden met een selectie uit mijn lichte gedichten. Past6 op elk toilet, borstzakje of nachtkastje.


Microfestival "Man in het lichtzwart"

8 april 2023

Op Koningsdag (donderdag 27 april) zal rondom de minibieb 'Man in het Zwartboek' het kleinste festival van Nederland plaatsvinden. Er treden lightverse-dichters op, er is wat muziek en Kleine Moeite van La Duca wordt nog eens opgevoerd. Het publiek neemt zelf een tuinstoel meeneemt en wat te knabbelen ... en dan lekker genieten.

Herman Moerkerklaan 27, Rosmalen (Hintham) 11:30-13:00u Toegang gratis

Dialoog Kleine Moeite wint eerste prijs dialoogfestival

30 januari 2023

Het is gelukt! Theatergroep La Duca heeft met de uitzending van twee van haar leden (Simone Vonk en Natasja van Herpen) de juryprijs in de wacht gesleept op het 1ste Bosch dialoogfestival. Mijn geleverde dialoog "Kleine Moeite" met hun interpretatie (onder de regie van Iris van Rooij) in de smaak van de jury, getuige de vermelding "met afstand gewonnen".

La Duca deelnemer 1ste Bosch Dialoogfestival op 29 januari met stuk van mijn hand 

20 januari 2023

Op 29 januari zal het 1ste Bosch dialoogfestival plaatsvinden in ... Den Bosch!  Speciaal voor dit festival heb ik een klein toneelstukje geschreven, genaamd Kleine Moeite.

Nieuwe website www.theatergroepladuca.nl online

21 december 2022

Ik mocht voor Theatergroep La Duca hun vorige voorstelling Femmes Foetales schrijven. Na prachtige voorstellingen, heb ik nu de scripts voor twee nieuwe voorstellingen gemaakt. Ontwikkelingen rondom de theatergroep volg je vanaf vandaag op: www.theatergroepladuca.nl  


Nederlandse literatuurgeschiedenis 1_5.pdf

Verbeterde versie methode Nederlandse Literatuurgeschiedenis geüpload

7 december 2022

De door mij gratis beschikbaar gestelde methode Nederlandse literatuurgeschiedenis is nog eens nagelopen op spelfouten, er zijn nog wat kleine aanpassinkjes en kent nu dus een verbeterde versie: 1.5.

Femmes foetales extra voorstelling wegens groot succes

25 november 2022

De door mij geschreven tragikomische voorstelling Femmes foetales van La Duca verdient en krijgt een extra voorstelling op zondag 18 december om 13:30 in theater Artemis in Den Bosch. Bestel hier kaarten

In 45 dagen geïllustreerde dichtbundel Seks, drugs en Rock 'n Roll

28 september 2022

Vanaf eind september schrijf ik elke dag een sonnet binnen een van de thema's: seks, drug of rock ' roll. Leo Hamers maakt daar dan een illustratie bij. Na 45 dagen bundelen we de boel in een mooi boekje. Op instagram (klik hier) kun je de voortgang volgen.  

Minibieb De man in het zwartboek is een feit

23 oktober 2022

Ik heb een paar weken zitten zagen, verven, passen, meten, etc... om vanaf vandaag in mijn voortuin een minibieb te kunnen hebben. De naam is (hoe kan het ook anders) De man in het zwartboek. Kom eens langs aan de Herman Moerkerklaan 27 in Rosmalen en neem je lievelingsboek mee om het een tweede leven te gunnen of kies een leuk boek uit de kast. Op deze speciale pagina zal ik regelmatig een foto plaatsen met de bijgewerkte inhoud van de kast.

Bijdrage aan Letterbekken

30 september 2022

Letterbekken organiseert poëzieavonden in Den Bosch. Vanavond mag ik een van de dichters zijn. Het thema is "Jouw eerste kus". Uit mijn collectie van gedichten/liedteksten heb ik een bloemlezinkje samengesteld, deze boekjes mogen de luisteraars gratis mee naar huis nemen.

Vrienden van Marino live 2022

25 augustus 2022

Aangezien mijn gezondheid me behoorlijk in de steek aan het laten is én ik blijkbaar uitstaanbaar ben, hebben mijn muzikale vrienden uit het verleden een concert georganiseerd met daarin een flink deel van de bandjes waarin ik heb mogen componeren, tekstdichten, pianospelen, gitaarspelen en zingen. Omdat ik altijd moeite heb gehad met kiezen, zijn de bandjes ook zeer gevarieerd in stijlen: van kleinkunst tot nederpop, tot soul en metal. Komt allen naar De Bossche Brouwers aan de Vaart op 18 september, waar het festival zal plaatsvinden van 12:00u tot 18:00u. bosschebrouwers.nl/programma_2/ Gezellig!

Korreltje Zeezout 2022 uitgekomen

18 juni 2022

Op 18 juni vond als onderdeel van de Kunstschouw op Schouwen Duivenland in het pittoreske Ellemeet een gezellige en vrolijke poëziemiddag plaats met voordrachten van de crème-de-la-crème van de Nederlandse lightversedichters. Tot mijn grote vreugde mocht ik ook een bescheiden bijdrage leveren. De dichters hebben een selectie van hun gedichten aangeleverd om een mooi bundeltje te kunnen samenstellen. De bundel Korreltje Zeezout 2022 is nu overal te koop. ISBN : 9789464650464

Alle cd's van Zout nu op Spotify

17 juni 2022


Vanaf vandaag staan de vier albums van de band Zout op Spotify. Klik op de links hieronder:

Weerwoord verschenen én direct uitverkocht

16 juni 2022

Ik besloot een tijdje geleden in een nostalgische bui een deel van de liedjesteksten en gedichten die ik in de afgelopen decennia heb geproduceerd, te bundelen. Die bundel draagt de naam Weerwoord, een leven in letters. Het even goede als slechte nieuws: op de dag van verschijnen is de gehele (!) voorraad bundels uitverkocht. Over enige tijd zal er een tweede druk uitkomen met nog meer teksten. 

p.s. Misschien had ik van die eerste druk niet slechts 5 exemplaren, maar een veelvoud hiervan moeten laten drukken ...

Café-biljart SANREMO is uit

26 januari 2022

In West-Woensel bestaat het café SANREMO 50 jaar. Dat moest groots gevierd worden. Stamgasten hebben een boek geschreven met de opmerkelijkste verhalen van de afgelopen halve eeuw. Kolder en tranen door legendarische namen als: Adrie Vermetten, Brod Buwalski en Kick van Drunen (om er maar een paar te noemen!). Omdat ik ook regelmatig aan SANREMO's tapkast te vinden ben, mocht ik ook een bijdrage leveren. Nog een bijzonderheid: elk verhaal is exact 800 woorden lang en dat is precies een poepbeurt.


Sportgedichten is vanaf nu te bestellen!

8 november 2021

De bundel Sportgedichten is te bestellen: 211 sonnetten over sport! Jazeker. Dit is hét kerstcadeau dat je aan een sportliefhebber geeft en waar je desondanks een goed literair gevoel bij hebt. De voorintekening is geopend: https://stichtingkorreltjezeezout.nl/bundels/ 

Als je de bundel nu bestelt, dan betaal je slechts 17,50 (incl. verzendkosten). Na de voorinschrijving wordt de prijs 21,10.

Voorproefje van mijn hand uit hoofdstuk 2: Op de fiets:

Gerrie Knetemann

 

Pas in de verste verte ligt het eind

dat zo vaak veel te tijdig wordt bereikt,

want plots een steek, besef, de Kneet bezwijkt

net als hij met zijn vrienden lekker treint

 

In één seconde komt alles voorbij:

Parijs, de gele truien, valpartijen,

het wereldkampioenschap, de kasseien,

de stratenmaker was een echte kei

 

Zijn vindingrijke tong zat altijd los,

hij lulde als een prof en schreef met zijn

‘de dood of gladiolen’ poëzie

 

Viel in het harnas van zijn stalen ros,

heel even is er een moment van pijn,

maar dan maakt lijden plaats voor harmonie


wielrenner (1951-2004)

winnaar WK op de weg 1978, Amstel Gold Race 1974 en 1985 , won tien etappes Ronde van Frankrijk


Aandacht voor bik boom ben in Vughtse krant

27 oktober 2021

De Vughtse krant besteedde aandacht aan bik boom ben, dat overigens al aan een tweede druk toe is.

Methode Nederlandse literatuurgeschiedenis (gratis)

1 september 2021

Ik heb een methode Nederlandse literatuurgeschiedenis geschreven. Hiermee kun je je in de bovenbouw van het havo of het vwo voorbereiden op je (Staats)examen Nederlandse taal en literatuur. Je mag de methode gratis gebruiken. Klik hier.


Poëzie verbeeld is uit

25 augustus 2021

Vandaag lag een exemplaar van het boek 'Poëzie verbeeld' in mijn brievenbus. Een prachtig boek boordevol gedichten - onder redactie van Hans Marijnissen van de PoëzieClub Eindhoven - die allemaal voorzien zijn van een unieke, door fotograaf Luuk den Hartog gemaakte foto. Hier vind je meer informatie. 

Ik schreef een gedicht over fotografie:


FOTOGRAAF

 

Het kleinste en het grootste,

één knip legt alles vast,

wat zelfs een oog niet zien kan

bevriest hij en bewaart hij

 

Geheimen en het mooiste,

één knip legt alles vast,

maakt dat wát een oog niet zien kan

bewaard wordt in de tijd

 

Als het blauwe licht uiteenvalt

en de gouden gloed wordt rood,

wanneer de laatste sporen strijken

is de wereld op zijn grootst

 

en met één druk op de knop

staat de wereld op zijn kop

bik boom ben is uit!

5 juli 2021

bik boom ben is uit en ... wat is het een mooi boekje geworden! Prachtig geïllustreerd door Phill Baars, in hardcover.


"Op het eiland Mispeltee staat de oude Bik Boom Ben. Op het eind van zijn leven leert hij de eilandbewoners om te gaan met verlies en tegenslag. Dit prachtig geïllustreerde verhaal over hoop en liefde willen kinderen steeds weer lezen."


Het leuke is dat je hier het hele verhaal kunt horen. Ingesproken door mezelf en mijn twee geweldige dochters: Eske en Bieke van Liempt.

Klik hier voor meer informatie en om het luisterboek van het verhaal te kunnen horen.

De film Samaritaan gaat in premiere

16 juni 2021

Dinsdag 27 juli is de premiere van de film 'Samaritaan' in De Verkadefabriek in Den Bosch: het hartverscheurende  verhaal van Daniel Masirek, die jarenlang tussen regels, wetten en protocollen bleef vallen en uiteindelijk overleed op een bankje ... op een prachtige manier vormgegeven door Iris van Rooij op basis van een tekst die ik voor haar mocht schrijven. https://www.verkadefabriek.nl/.../buite.../e_53989/p_161345/

Biersonnetten op het Stopvers verstival

30 mei 2021

Er gaat een fantastisch festival plaatsvinden vanaf 2 juli in Den Bosch. Je downloadt een app, gaat onder begeleiding van een gids een van de vier poëzieroutes lopen en telkens als je op een bepaalde plek bent (technisch dingetje: de app en de telefoon en een of andere satelliet snappen elkaar) hoor je via je telefoon een gedicht dat wordt voorgedragen. Een prachtige manier om de drempel naar poëzie weer wat af te toppen, nodig je vrienden uit voopr een leuke ervaring. Speciaal op de opening op 2 juli is er ook muziek en een boottochtje met als thema 'bier' waarbij je de sonnetten kunt horen van onze biersonnettenkrans. Info: https://www.bosschebrouwers.nl/events/opening-stopvers-een-verstival/

Sportsonnettenkransenkrans in de maak

11 mei 2012

Bas Jongenelen en ik hebben het onzalige plan opgevat een sonnettenkransenkrans samen te stellen met als thema 'Sport'. Hiervoor moeten 211 sonnetten gemaakt worden. We zijn natuurlijk niet gek en hebben daarom andere dichters gevraagd een bijdrage te leveren. Denk je nu: "Daar wil ik ook aan meedoen!", neem dan even contact met me op.

Samaritaan wordt nu (ook) een film!

1 februari 2021

Regisseur Iris van Rooij is met haar spelers begonnen met de repetities voor het door mij geschreven toneelstuk Samaritaan over daklozen. Echter de Coronamaatregelen maakten het repeteren en uitvoeren zo goed als onmogelijk. Nu wordt er een film van gemaakt, waarvoor het script flink is aangepast. De gemeente van 's-Hertogenbosch heeft een mooie subsidie vrijgemaakt en zo kan er binnenkort gefilmd gaan worden.


Bierpakket Kop Op!

31 december 2020

6 Brabantse brouwerijen (waaronder de Bossche Brouwers, waar ik regelmatig biertjes brouw) hebben de handen ineen geslagen, en brengen een pakketje troost in deze donkere dagen. Koop je bierpakket met 6 unieke biertjes. Op 5 van de flessen staat een speciaal geschreven gedicht van mij. Je krijgt er de bundel met de biersonnettenkrans bij!


laat vloeien, laat stromen

versmelt met de bodem

van de rivier


laat lopen, laat varen

laat komen die tranen

laat komen dat bier


vertrouw op jezelf

kop op, houd moed

het komt wel goed

puntjes op de i's voor bik boom ben

30 december 2020

Vandaag heb ik met illustrator Phill Baars de laatste zaakjes doorgenomen en knoopjes doorgehakt betreffende het kinderprentenboek Bik Boom Ben. Binnen nu en een week zijn alle illustraties helemaal af en gaan wij exemplaren opsturen naar uitgeverijen. Welke zal zo verstandig zijn 'ja' te zeggen?!

"als ze op haar bakfiets fietst

ziet ze losse steentjes niet

karin kreeft vliegt door de lucht

maakt een superlange vlucht

landt en kijkt en dan ziet zij

bik booms stam van heel dichtbij"


Eerste bijeenkomst acteurs Samaritaan

1 december 2020

De groep acteurs die Samaritaan gaan opvoeren, zijn voor de eerste keer bij elkaar vandaag met regisseur Iris van Rooij. Veelbelovend! Uitvoeringen op 10 en 11 april in het Werkwarenhuis in 's-Hertogenbosch.

250 Sultans verkocht

21 november 2020

Vandaag het 250ste exemplaar van Sultans verkocht.

Sultans in Bossche Omroep

Pleidooi keuzevrijheid boekenlijst vmbo op Neerlandistiek

25 september 2020

Ik heb me druk gemaakt om de aangekondigde inperking voor vmbo-leerlingen om voor het staatsexamen, waarvan verslag in o.a. Neerlandistiek.

Biersonnettenkrans in Brabants Dagblad

10 januari 2019

Het Brabants Dagblad interviewt me over de door mij samengestelde biersonnettenkrans Geplop gesis geschenk geproost genot.